Aktif Yaşam İçin 10 Neden!

Aktif Yaşam İçin 10 Neden!

20/11/2018

Spor mu yapıyor yoksa aktif bir yaşam mı sürdürüyorsunuz? Her iki yaşam tarzında da fiziksel aktivite önemli rol oynayarak formda kalmayı sağlar. Böylece fiziksel aktivite sadece sporcular için değil herkes için doğru bir yaşam alışkanlığıdır.

Yararlarına bakalım;

Biçimli vücut için. Fiziksel olarak aktifseniz kilo vermek ve o kiloyu sürdürmek kolay olur. Fiziksel aktivitenin sağlıklı kilo vermenin anahtarı olduğu hakkında pek çok uzman, görüş birliğine varmıştır.

Daha az sağlık riski için. Aktif bir yaşam şekli veya spor, pek çok sağlık sorunundan korunmaya yardımcı olur. Kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterol düzeyi ve bazı kanser türlerine karşı riski azaltmak için haftanın her günü olmasa bile an az 30 dakika fiziksel aktivite yapın.

Güçlü kemikler için. Düzenli olarak yapılan vücut ağırlığının taşındığı aktiviteler, örneğin yürüyüş, koşu, ağırlık kaldırma, futbol kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar. Otuz beş yaşını geçenlerde bu tip egzersizler güçlü kemik yapısını sürdürebilme ve kırık riskini azaltmaya yardımcıdır.

Güçlü kaslar için.  Kuvvet antrenmanları, örneğin ağırlık kaldırma (en az haftada 2 kez) vücudu günlük yaşamsal aktiviteler ve spora karşı güçlü kılar. Güçlü olunca hareket etmek, taşımak ve kaldırmak kolaydır. Kaslarınızı çalıştırdığınız zaman kalbinizi de çalıştırmış olursunuz. Kalp de bir kastır. Egzersiz sırasında kalp ve kaslar başarı ile çalışarak güçlü bir pompalama ile kan ve besin öğelerini kaslara damar yoluyla kolayca ulaştırır.

Daha dayanıklı olmak için. Fiziksel olarak aktif kişiler kolaylıkla yorulmaz ve günün geri kalan saatlerinde de daha dayanıklı olur.

Daha iyi ruhsal durum için. Pek çok sporcu düzenli antrenman yaptıkları zaman kendilerini daha iyi hissettiklerini ve canlı olduklarını belirtmektedir. Fiziksel aktivite ‘yapabilirim’ düşüncesini güçlendirir.

Stresten kurtulma ve iyi bir uyku için. Fiziksel aktivite gerçekten vücudun rahatlaması, duygusal gerginliğin ortadan kaldırılması ve dolayısıyla iyi bir uykuya yardımcı olur.

Daha iyi koordinasyon ve esneklik için. Fiziksel olarak aktif kaldığınız zaman hareket kolaylığı ve yeteneği artar.

Sakatlanmaları önlemek için. Uygun vücut şekline sahip olma kişinin kaçma, sıçrama hareketleri daha kolay yapmasını, dolayısıyla tehlikelerden daha çabuk uzaklaşmasını sağlar.

Uzun süre kendini genç hissetmek için. Yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin yaşlanmayı geciktiren bazı etkileri olduğunu belirtmektedir.

Daha sağlıklı bir ömür için günlük 30 dakikalık ya da haftalık toplam 180 dakikalık egzersiz yapımı yaşamınızın bir parçası olmalıdır.