Atıştırma Nöbetleri

Atıştırma Nöbetleri

20/11/2018

İş yerinde, arabada, televizyon seyrederken, maç izlerken, sinemada atıştırma çoğu bireyin yaşam tarzı haline gelmiştir. Çoğunlukla, yüksek kalorili ve yağlı besinlerle yapılan atıştırmaların sonucunda ana öğünler geçiştirilmektedir. Bu durumda da gün boyunca ihtiyaç duyulan besin ögeleri yetersiz alınmaktadır.

Yetersiz alınan besin ögelerinin başında kalsiyum gelmektedir. Araştırmalar, sıklıkla şekerli atıştırmaları ve hafif içecekleri tüketen kişilerin daha az kalsiyum aldıklarını ve bu tür besinleri süt grubu besinlerin yerine kullandıklarını göstermiştir.

Dikkatli bir şekilde seçildiğinde, atıştırmalık besinler sağlıklı ve keyifli bir yaşamı olumlu yönde etkilerler. Bu tür besinler, diyete aşırı yağ ve kalori yükü getirmeden A ve C vitamini, kalsiyum ve posa gibi gerekli besin ögelerini karşılayabilirler.

Atıştırmalar, çocukların öğünlerine takviye olabilmektedirler. Çünkü çocukların mide kapasitesi azdır ve her 2-4 saatte bir besin tüketmek zorunda kalabilirler. Hareketli ve büyüme sürecinde olan gençler ise atıştırmaların sağladığı kaloriye ihtiyaç duyarlar. Yetişkinler ise gün içinde bir atıştırma ile açlıklarını giderme fırsatı bulabilirler. İştahı az olan yaşlılar için de atıştırmalar, ihtiyacı karşılayan kolay bir yöntem olabilir. Ve doğal olarak herkes, arkadaşları ile birlikte atıştırmanın sosyal yönüyle oldukça keyifli vakitler geçirebilir.

 

ATIŞTIRMA ÖNERİLERİ

 

                Akıllıca seçildiğinde, atıştırmalar sizin yararınıza çalışmaya başlarlar. Diğer besinlerde olduğu gibi atıştıracağınız besinlerin seçiminde çeşitliliğe, dengeye ve aşırıya kaçmamayı aklınızda bulundurun.

                Aşağıdaki 9 ipucu öğün aralarınızı zenginleştirecektir.

  1. Tüm gün boyunca atıştırmaları ihtiyacınız olan besin gruplarına göre planlayın. Meyveleri, sebzeleri, süt ve tahılları atıştırmalarımızın arasına katmak çok sağlıklı hamleler olacaktır.
  2. Çeşitlilik. Diyetinizi daha besleyici ve zevkli kılmak için tek yönlü atıştırmak yerine her besin grubundan atıştırmalık besin seçin. Farklı, lezzetli ve sağlıklı tarifleri deneyebilirsiniz. Dilerseniz bizim tariflerimize de göz atabilirsiniz.
  3. Sadece aç hissettiğinizde atıştırın. Kendinizi kötü hissettiğinizde, sıkıldığınızda atıştırma isteğinizden kurtulun. Bu tür zamanlarda yeme isteğinizi yürüyüşe çıkarak veya başka bir aktivite yaparak gidermeye çalışın.
  4. Atıştırmayı bilinçli yapın. Farkında olmadan, bilinçsizce yapılan bir atıştırma sizin çok fazla yemenize neden olabilir. Böyle durumlar, televizyon seyretme veya herhangi bir işle uğraşırken olabilir, dikkat edin.
  5. Ana öğünleri atıştırmayla geçiştirmeyin. Öğünlerden 2 veya 3 saat önce yenilen ufak bir atıştırma iştahınızı olumsuz yönde etkilemeyecektir. Bu nedenle öğün aralarında atıştırmayı tercih edin.
  6. Atıştırma miktarlarına dikkat edin. Atıştırmalar hiçbir şekilde ana öğünlerin yerine geçemez. Yemek aralarında oluşan açlık hissinizi yatıştırmak ve iştahınızı kapatmamak için ufak porsiyonlarda atıştırabilirsiniz.
  7. Atıştırmalardan alacağınız kalorileri, aktivite düzeyinize göre ayarlayın. Fiziksel olarak aktif bireyler veya büyüme çağındaki gençler, masa başı iş yapanlara kıyasla daha fazla atıştırma tüketebilirler. Tükettiğiniz besinlere ve fiziksel aktivitenize dikkat etmezseniz yediğiniz atıştırmalar veya yemekler günlük günlük ihtiyacınızın çok üstüne çıkabilir.
  8. Yağ tüketiminize dikkat edin. Atıştırmalardan aldığınız yağ ile ana öğünlerden aldığınız yağ miktarının günlük enerji alımınızın %30’nu geçmemesine dikkat etmelisiniz. Atıştırmalık besinlerdeki yağ içeriğinden emin olamıyorsanız paketinin üzerindeki etiketteki bilgilerden faydalanabilirsiniz.
  9. Akıllı bir atıştırma planlayın. Evinizde, iş yerinizde veya açlığınızı yatıştırmak zorunda kaldığınız herhangi bir yerde lezzetli, besleyici ve tüketime hazır çeşitli atıştırmalıkları elinizin altında bulundurunuz. Böylece, hızlı servis yapan restoranlara veya marketlere bağlı kalmamış olursunuz.