Büyümede Besinler

Büyümede Besinler

20/11/2018

Besinler çocuğun hayatındaki her yaşta ve her aşamada besleyicidir; bebeklik, oyun çağı, okul öncesi dönem, okul dönemi ve ergenlik. Ebeveynler dikkatli bir besin seçimi ile büyüyen vücutların fiziksel beslenmesini sağlarlar. Ancak çocuklar için sosyal, duygusal ve psikolojik yönleri de önemlidir.

Yaşı ne olursa olsun çocuklar yetişkinlerle aynı besinlere ihtiyaç duyarlar, sadece miktarları değişir. Sizin gibi onlarda besinlerden enerji alırlar fakat bu alım vücut ağırlıklarıyla doğru orantılıdır. Onlarda sizin sevdiğiniz besinleri severler, fakat biçim ve kombinasyon farklılaşabilir.

Ebeveynler için asıl sorun bu farklılıkları bilmek ve b unlara uymak, besinleri çocuklara uygun hale getirmek ve yemek için doğru zamanı ve yeri seçmektir. Çocuklar besin seçimini nasıl yapacaklarını ve ne kadar besin tüketmeye ihtiyaçları olduğunu öğrenmelidirler.

 

Oyun Çağı ve Okul Öncesi: İlk Yıllar İçin Besinler

Küçük çocuklar çevrelerindeki bütün görüntüleri, sesleri ve tatları emen süngerler gibidir.

Okul öncesi yıllar çocuğun besine karşı pozitif davranışlar geliştirmesi ve olumlu alışkanlıklar edinmesi için önemli bir zaman dilimidir. Oyun çağı çocukları ve okul öncesi çocukların büyüme hızı bebeklere oranla daha düşük olmasına karşın oyun aktiviteleri ve büyümenin diğer aşamaları için gereken yakıtı sağlamak için yeterli enerjiyi almalıdırlar. Küçük çocuklar için sağlıklı beslenme, şişmanlık, kalp hastalıkları, kanser ve diğer kronik hastalık risklerini azaltmada sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya yardımcı olur.

Acıkanlar için besinler;

Küçük çocuklar özel besinlerden ziyade kalsiyum, protein, A vitamini ve demir gibi besin ögelerine ihtiyaç duyar. Değişik besinleri uygun miktarlarda tüketmek gelişmek için ihtiyaç duydukları besinleri almada anahtardır.

Her besin için çocukların birçok seçeneği vardır. Eğer çocuklar patates yemek istemiyorlarsa havucu deneyin. Her ikisi de iyi bir A vitamini kaynağıdır. Sütü içmek istemiyorsa peynir ve yoğurt gibi kalsiyumu zengin besinler verin. Eğer değişik birbirinden farklı yararlı besinler verirseniz, çocuğunuz bunların birçoğunu sevmeyi öğrenecek ve onlardan yararlanacaktır.

 

Ne miktarda ve Ne Sıklıkta Yedirmeliyiz?

Çocuğunuza masada rehberlik yapabilirsiniz. Ancak çocuğunuzun zorla yemesini sağlayamazsınız ve bunu yapmamalısınız.

Oyun çağındaki çocuklar ve okul öncesi çocuklar tipik olarak ne sıklıkta yemek yerler?

Artık bebek olmamalarına rağmen küçük çocuklar henüz yetişkinlerin porsiyon büyüklüğünde yemeye hazır değildirler. Yetişkin porsiyonları, küçük iştahların kapasitesini aşar. Çocukların mideleri bu derece büyük porsiyonları alacak büyüklükte değildir.

Oyun çağındaki çocukların ve okul öncesi çocukların porsiyonları yetişkin porsiyonlarının 1/4 ’ü ile 1/3’ü arasında olmalıdır.

Çocuklara tüketebileceklerini düşündüğünüzden daha az besin verin. Daha fazla istemelerini onlara bırakın.

Çocuklarınızın açlık belirtilerine kulak verin. Çocuğunuz doyduğunu söylediği zaman ona uyun. Çocuklar yalnızca açlıklarını giderecek kadar yemeye ihtiyaç duyarlar. Yemekle oynamaya başladıkları zaman ‘’yeter’’ sinyalini verin ve yemeği uzaklaştırın. Ya da çocuğunuzu masadan kaldırın.

Çocuğunuzu ‘’temiz tabak’’ kulübüne üye olmaya zorlamayın. Bu davranışınız aşırı yemesine veya yemekten nefret etmesine neden olabilir. Bu durum ileride kilo ya da beslenme ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Günden güne veya yemekten yemeğe iştah dalgalanmaları normaldir. Birinci yaşından sonra çocukların büyümeleri yavaşladığından genellikle iştahları azalır. Aslında çocuğun iştahının doruk noktasına ulaşması çok nadir olur.

Bir büyüme sıçramasından hemen önce genellikle çocukların besin alımı artar. Bebeklikte büyüme düzenlidir, ivmelenme ergenliğin başlangıcında gerçekleşir: kızlar için 10-14 yaşları arasında ve erkekler için 12-16 yaşları arasındadır. Bir çocuk normal olarak büyüyorsa yeterli enerjiyi alıyor demektir.

Genç çocuk ne sıklıkta yemek yemelidir?

Bir yemek programına uymaya çalışın. Çocukların rutin bir şekilde beslenmesi, yani yiyecek ve içecekleri her gün aynı saatte alması daha yararlıdır. Bir market sırasında beklerken tüketilen bir atıştırma veya yemekten yarım saat önce tüketilen bir besin normal yeme düzenine zarar verir.

Küçük çocuklar günde 5 veya 7 öğün yemeye ihtiyaç duyarlar. Çünkü midelerinin kapasitesi sınırlıdır. Besleyici içecekleri süt, ayran gibi günlük beslenme programının bir parçası olarak planlayın ve onları yemeklerin arasına yerleştirin.