Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmanın Püf Noktaları

Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmanın Püf Noktaları

20/11/2018

Çocuklarınız yeşil besinleri tüketmeyi red mi ediyor? Favori bir yemeğe sürekli olarak ‘’bunu sevmiyorum’’ veya yalnızca ‘’hayır’’ diyerek tepki mi gösteriyor? Çocuğunuz sebze yemediği için endişeli misiniz? Oyun çağı ve okul öncesi çağ, çocukların bir bağımsızlaşma yarışı olarak belirir. Çocuğunuzun iddiacı ve inatçı yaklaşımları onun büyümesinin doğal bir parçasıdır.

Kendinizi aşağıdaki unsurlarla güçlendirin:

‘’ Kısa düzenli yemek pişirme’’ rutininden kaçının. Yemek zamanında çocuğunuzun sevdiğini bildiğiniz en az bir çeşit yemeği sunun. Fakat çocuğunuzun diğer aile fertleri ile aynı yemekleri yemesini sağlayın.

Biliniz ki çocuklarınız, kolayca tanıyabilecekleri basit yiyecekleri tercih ederler. Eğer problem oluyorsa yemekleri karıştırmayın. Porsiyonları ayrı koyun ve çocuğun onları dilediği şekilde karıştırmasına izin verin. Bazen farklı yiyeceklerin birbirine değmesini sevmezler.

Çocuğunuzu mutfak işlerine dahil edin. Çocuklar da yapılmasına yardım ettikleri yiyecekleri yemeyi daha fazla severler. Meyve ve sebzeleri yıkayabilirler, masaya peçete koyabilirler veya sandviç yapmak için ekmek arasına peynir koyabilirler.

Yemek planını ve alışverişi hatırlayın. Çocuğunuzun favori besiniyle ilgili bir yemeği planlamasına izin verin. Ya da çocuğunuzun aile için yeni bir besin seçmesine izin verin.

Çocuklar genelde aşırı ısı derecelerini sevmezler. Servis yapmadan önce sıcak yemeğin soğumasını sağlayın ve soğuk yemeği bir miktar ısıtın.

Çocuklarınız bazı yemekleri, örneğin ıspanağı tüketmek istemiyorsa endişelenmeyin. Brokoli ve havuç gibi aynı grupta yer alan diğer besinlerden sunun. Aynı gruptaki besinler aynı besleyici özelliklere sahiptirler.

Çiğnemek için sertseler, kuru besinleri örneğin eti hafifçe yumuşatın. Örneğin biraz yoğurt, meyve veya sebze suyu ekleyebilirsiniz. Yemeklerin yanına sağlıklı soslar ekleyin.  Çocuklar sosa batırarak yenilen yemekleri severler.

Her şeyden önemlisi rahatlayın. Dikkatinizi çocuğunuzun yemeğine değil, onun yeme davranışlarının pozitif yönlerine odaklayın.