Gıda Boyalarının Zararları

Gıda Boyalarının Zararları

07/11/2019

Gıda Boyası Nedir?

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler Tebliğindeki tanıma göre; tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıdalarda ana bileşen olarak kullanılmayan, gıdaya renk artırıcı veya renk düzenleyici olarak katılan maddelerdir.

Gıda boyaları, gıdaya daha çekici ve lezzetli bir görünüş kazandırmak, üretim aşamalarında kayba uğrayan rengi telafi etmek, çocuklar gibi belli tüketici gruplarının dikkatini çekmek amacıyla kullanılır.

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler Tebliğindeki izin verilen bazı renklendiriciler:

Kurkumin, Riboflavin, Tartrazin , Kinolin sarısı, Sunset yellow FCF, Orange yellow S, Koşineal, Karminik asit, Karminler, Azorubin, Karmosin, Amarant Ponso(ponceau) 4R, Red A, Allura Red AC, Patent Blue V, İndigotin (İndigo Karmin), Klorofiller, Karotenler, Amonyum karamel, Brown HT


Peki bu renklendiricilerin ne gibi zararları var?


Bu renklendiricileri içeren gıdaları yüksek miktarlarda ve sık sık tüketmenin kansorejen etkilerinin olduğunu hepiniz duymuşsunuzdur. Bunu destekleyen çalışmalar olsa da net bir şey demek için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Fakat insan çalışmaları sınırlı olmaktadır.

Özellikle çocuklar tarafından tüketimi daha yaygın olan bu yapay gıda boyalarının çocuklarda hiperaktiviteyi arttırdığı görülmüştür. Yapılan bir çalışma, Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların% 73'ünün yapay gıda boyaları ve koruyucu maddeleri içeren besinleri tüketmediklerinde semptomlarının azaldığı görülmüştür.

Tartrazin: Şekerli, alkolsüz içecekler, şekerleme,hazır kek, kurabiyeler cips, patlamış mısır ve tahıllarda bulunan limon sarısı bir boyadır. Alerjik reaksiyonlar, kurdeşen, astım semptomlarına neden olduğu gözlenmiştir.

Eritrosin: Yaygın olarak şekerleme, dondurma ve pasta süsleme jellerinde kullanılan kiraz kırmızısı boyadır ve en tartışmalılardandır. Yapılan bir çalışmada eritrosin verilen erkek sıçanlarda tiroid tümörleri riski daha yüksek bulunmuştur. Tabi ki bu konuda da daha fazla ihtiyaç var.

O zaman sonuç olarak ne diyoruz: Mümkün olduğunca paketli ürün tüketiminden, hazır gıdalardan uzak durmalıyız.