İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

22/05/2019

İftarımızı yaparken bazı noktalara dikkat ederek mide rahatsızlıkları, kabızlık gibi problemler yaşamadan Ramazanı tamamlayabiliriz.

İlk olarak 16-17 saat süren açlık sonrasında vücudumuz için gereken besin öğelerini ve enerjiyi sağlamalıyız.

Orucumuzu açarken ilk dikkat etmemiz gereken fazla miktarda su içmemek. Ramazanın sıcak günlere denk gelmesi sebebiyle gün içinde daha fazla susuzluk hissediliyor ve oruç açıldığı an fazla miktarda su içiliyor. Fakat uzun süreli açlık sonrası küçülüp büzülen midemize bir seferde yüksek miktarda su yükleyerek genişlemesine ve mide kramplarına yol açabiliriz. Bu yüzden sadece 1 bardak ılık suyu yavaş yavaş içerek orucumuzu açalım.

Daha sonra bir kepçe çorbamızı içelim. Yağlı, kremalı bir çorbadan ziyade sebze çorbası, kurubaklagil çorbası gibi besleyici, doyurucu ve posa içeriği zengin bir çorba tercih edelim.

En az 10 dakikalık bir ara verelim ki bu arada sindirimimiz başlasın. 

Daha sonra sofraya döndüğümüzde masadaki yemeklerden az miktarlarda tabağımıza alalım. Yağsız ızgara bir et, zeytinyağlı bir sebze yemeği iyi bir tercih olacaktır. Yanında bir avuç içi kadar Ramazan pidesi tüketebiliriz.

Kabızlık Ramazan’da çok sık karşılaşılan bir problem. Bunun önüne geçebilmek için, bol bol salata yemeyi ihmal etmeyelim. Bol posalı beslenelim. Sebze meyve, kurubaklagiller, tam tahıllı besinlere soframızda yer verelim.

Hem kabızlığı hem de dehidratasyonu önlemek için su tüketimimizi ihmal etmeyelim. İftardan sahura kadar geçen sürede 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyelim.

Çay, kahve, kola tüketimimizi diüretik (su atıcı) etkilerinden dolayı sınırlandıralım.

Yemekleri mümkün olduğunca yavaş, çiğneyerek tüketelim ki sindirim problemleri yaşamayalım.

Peki hiç mi tatlı yemeyelim?  Mümkünse şerbetli değil sütlü tatlı tercih edelim. Haftada bir iki kez sütlü tatlı, meyve tatlısı veya 2 top dondurma ara öğün olarak tüketebiliriz.