Kahvaltının Önemi

Kahvaltının Önemi

20/11/2018

KAHVALTI: SAĞLIKLI BİR BAŞLANGIÇ

Sağlıklı bir güne kahvaltı yaparak başlamanın iyi olduğunu çoğu kez duymuşsunuzdur. Kahvaltının önemiyle ilgili yapılan otuz yıllık çalışmalar, güne iyi bir kahvaltıyla başlamanın her yaş grubu bireylerde çok yararlı olduğunu ortaya koymuştur.

Kahvaltı, olumlu özelliklerinin yanı sıra, bir gün içinde atlanan öğünlerin başında gelmektedir. Bazı insanlar uyandıkları zaman aç hissetmediklerini öne sürerken, bazıları ise zaman bulamadıklarını belirtmektedirler. Ayrıca, bazıları da yanlış bir inanışa göre zayıflama programı uygularken kahvaltı atlamanın uygun bir yöntem olduğunu savunmaktadır.

Neden Kahvaltı?

8 veya 12 saatlik açlıktan sonra vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan ilk öğün kahvaltıdır. Böylece kan şekeri olarak bilinen glukoz gereksinimiz için birinci derecede kaynak oluşturmaktadır. Glukoz beyin için en önemli enerji kaynağıdır, çünkü beyinde herhangi bir enerji deposu bulunmamaktadır. Beyin fonksiyonları için okulda veya iş yerinde çalışırken fazla oranlarda glukoza ihtiyaç duyulur. Gün boyunca yapmış olduğunuz fiziksel aktivite için de kaslarınızın sürekli kan glukozuna gereksinimi vardır.

Sabah öğününüzü atladıysanız, kuşluk vaktinde açlık hissi duymayabilirsiniz. Hatta, eğer erken bir saatte kahvaltı yaptıysanız öğle saatlerine doğru aç olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu durum vücudunuzun normal metabolik yanıtına geri dönüşünün bir göstergesidir. Gerçekte, açlık hissinin sağlıklı bir sinyal olduğu düşünülebilir ve bu sinyalleri reddetmek yerin e kabullenmek gerekir, çünkü reddetmek genellikle kötü sonuçlar doğurabilir.

Siz kahvaltıyı atlayanlardan mı, az veya normal tüketenlerden misiniz? Araştırmalara göre, kahvaltı yapmayan kişiler genellikle sabahları yorgun, gergin veya halsiz hissetmektedirler. Kahvaltı yapmayla işteki verimlilik ve psikolojik durum arasında yakın bir ilişki vardır. Kahvaltı yapan kişilerin günün ilerleyen saatlerinde daha güçlü ve dayanıklı oldukları, konsantrasyon güçlüğü çekmedikleri belirlenmiştir. Kahvaltı da az besin tüketenler için, aldıkları besinler az bile olsa glukoz depolarını yerine koyabildikleri söylenebilir.

Daha sağlıklı ve zinde olmak, vücudumuzun ihtiyacı olan enerji, vitamin ve mineral gereksinimlerini yeterli alabilmek ve güne enerji dolu bir başlangıç yapabilmek için kahvaltı öğününü muhakkak tüketiyoruz.