Kahvenin Antioksidan Etkisi
12/10/2019Kahvenin en çok kafein içeriğinden bahsediliyor, hadi bugün antioksidan etkisinden bahsedelim.
Yeşil kahve çekirdekleri istenen lezzet ve renk özelliklerini kavurma sonrasında kazanır. Kahvenin kompozisyonundaki farklılıklar; kavurma koşulları, sıcaklığı, uygulanan yöntemlere göre değişmektedir. Kahvenin sağlık açısından sahip olduğu pozitif özelliklerin başında antioksidan potansiyeli gelmektedir ve bu potansiyelin oluşmasında fenolik asitler, kafein, tokoferoller, melanoidinler ve klorojenik asitler ve kavrulma işlemi sırasında oluşan diğer bazı biyoaktif bileşikler rol oynar.
Orta kavrulmuş kahve çekirdeklerinden demlenmiş kahvenin, koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri ile demlenmiş kahveye göre daha yüksek antioksidan değerine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Kahve klorojenik asidin ana kaynağıdır ve bu asitin antioksidan olduğu bilinmektedir. Günlük kahve içen bir kişi ortalama olarak 0,5-1 g klorojenik asit alır. Kahvedeki klorojenik asit kahvenin türüne, çeşidine ve işleme koşullarına bağlıdır.
Klorojenik asitin miktarı kavurma sıcaklığının artması ile azalmaktadır.
Araştırma bulgularına göre uygulanan kavurma sıcaklığının ve süresinin artması ile kahvede bulunan klorojenik asit miktarı yeşil kahveden az kavrulmuş kahveye doğru artmakta, orta kavrulmuş kahveden koyu kavrulmuş kahveye göre azalmaktadır.
2014 yılında Avrupa’da çeşitli kahve firmalarının Espresso kahvelerindeki antioksidan seviyelerine bakılmış ve en düşük antioksidan Starbucks kahvelerinde saptanmıştır.
Sonuç olarak fazla kavrulmuş, acı, sert kahve tükettiğinizde antioksidan özelliğinden faydalanamıyorsunuz.