Sigarayı bıraktıktan sonra neden kilo alınır?

Sigarayı bıraktıktan sonra neden kilo alınır?

16/01/2020

Sigaranın sağlığa olan zararlarını hepimiz biliyoruz. Bilincin artması sayesinde sigara bırakanların sayısı her geçen gün artıyor. Sigarayı bırakanlarda veya bırakmayı düşünenlerde kilo alma endişesi ile karşılaşıyoruz.

Peki ama sigarayı bıraktıktan sonra neden kilo alınıyor? Bu konuda pek çok farklı görüş bulunuyor. Bunlardan bazılarını ele alalım.

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almak merkezi sinir sistemi üzerindeki nikotin etkilerinin giderilmesi ile ilgili.
Bazı yeme davranışları, nikotin bağımlılığı ile benzer şekilde sinir ağlarını uyararak beyinde benzer tepkilere yola açar ve benzer ödül yollarını aktive eder.


El alışkanlığı, dudak tiryakiliği gibi kalıplaşmış sözleri hepiniz duymuşsunuzdur. Gerçekten de sigarayı bırakan bazı kişiler yemek yemeyi, bu alışkanlıkların yerine koymaya çalışırlar. Yani sigara içemedikleri için o boşluğu yemek yiyerek doldurmaya çalışırlar. Bu durum da doğal olarak kilo alımı ile sonuçlanır.

Sigara içen kişilerin besinlerdeki tat ve yağ algılaması sigara içmeyen kişilere göre çok daha azdır yani besinlerden daha az lezzet ve zevk almaktadırlar. Bu durum da aşırı besin tüketimine neden olabilmektedir.


Özellikle sigaranın bırakıldığı ilk üç gün boyunca birçok insanda kan şekerinde ani düşüş, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yoksunluk belirtileri görülebilir. Bu belirtilerle başa çıkmak için de aşırı yeme davranışı gösterilebilir.


Düşük doygunluk hissi, duygusal açlık, yetersiz uyku ve stres de sigarayı bıraktıktan sonra kilo alımına katkıda bulunabilir.

Bu kilo alımının önüne geçmek için ara öğünler yapmak, abur cuburlar yerine kuruyemiş, kuru meyve, taze meyve tüketmek faydalı olacaktır. Aynı zamanda fiziksel aktivitenizi arttırmak da size fayda sağlayacaktır.