Sürekli Kilo Alıp Verme / Yo-yo Sendromu

Sürekli Kilo Alıp Verme / Yo-yo Sendromu

10/05/2018

Vücudunuzda birkaç kilo fazla taşımak, sürekli kilo alıp vermekten daha az zararlı olabilir. Kilo kontrolü gibi uzun bir süreci kapsayan durumlarda, sürekli kilo alıp verme döngüsü içinde olmanız işinizi daha da zorlaştırabilir. Bazal metabolik hızınızın yavaşlamasına, yeme bozukluklarına ve zayıf bir öz güvene neden olabilir. Yapılan bazı çalışmalar, sürekli kilo alıp verme döngüsünün kalp hastalığı gibi sağlık problemleri olan kişilerde olumsuz sonuçlar yarattığını göstermiştir. Bunların yanı sıra, kaybedilen kilonun tekrar geri kazanılması moral bozukluğu ve başarısızlık duygularına neden olabilmektedir. 

Kaybedilen kiloların tekrar kazanılması çoğunlukla hızlı kilo verdiren diyetlerin, aletlerin ve diğer riskli yöntemlerin uygulanması sonucu oluşur. Fiziksel aktivite olmadan uygulanan her diyet sırasında birkaç kilo verilir, yağlı dokuyla birlikte yağsız dokuda da kayıplar olur. Amaç kısa sürede kilo vermek olduğu için kaybedilen kilolar tekrar hızlı bir şekilde kazanılır. Egzersiz yapılmadığı sürece bu kazanılan kiloların çoğu vücut yağı şeklinde birikir. Bu döngü tekrarlandıkça, diyet yapan kişi kilosunu korumak için daha az kaloriye gereksinim duyacak, fakat daha da zor kilo verecektir. Bu ‘ başarı, başarısızlık, başarı’ döngüsü tekrar denemek için gerekli olan psikolojiyi de olumsuz yönde etkileyecektir.

Sizin de kilo sorununuzda tekrarlayan ‘ iniş ve çıkışlar’ varsa, yaklaşımınızı kilo kontrolüne doğru çevirmelisiniz. Kısa süreli sonuçlar yerine uzun süreli çözüm yollarını tercih etmelisiniz. Yeme alışkanlıklarınızda, fiziksel aktivite düzeyinizde ve yaşam tarzınızda yavaş ve kalıcı değişiklikler yapın. Bu yol hayatı sağlıklı geçirmenin tek yoludur.