Tiroid Hastalıkları Nelerdir?
14/03/2019Tiroid bezi, soluk borusunun hemen önünde sağ ve sol lob şeklinde, 15- 20 gr ağırlığında bir bezdir. Tiroid hormonları olan T3 ve T4’ü üretir, depolar ve salgılar. Bu hormonların vücuttaki düzeyi Tiroid Stimüle edici Hormon (TSH) tarafından kontrol edilir.
Tiroid hormonlarının üretimi için yeterli iyot alınmalıdır. Tüm dünyada iyot eksikliği en sık hipotirodizm nedenidir.
Hipotiroidizm:
En sık görülen klinik tiroid fonksiyon bozukluğudur.
İyot eksikliği ve otoimmün tiroid hastalığı (Hashimoto tiroiditi) en sık hipotiroidi nedenleridir.
Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülmektedir.
Tiroid bezinde T4 ve T3 yapımı ve salınımında azalmaya yol açan bozukluklar nedeniyle meydana gelir. Bu durumda TSH salınımı artmaktadır.
Klinik tanı;
Halsizlik, yorgunluk, kilo alma, kabızlık, unutkanlık, konsantrasyon zorluğu, cilt kuruluğu, saçlarda dökülme, üșüme, seste kabalașma, düzensiz ve yoğun adet kanamaları, infertilite(kısırlık), kas ağrıları, depresyon, demans, kuru ve soluk cilt, seyrek kaba saçlar,guatr tespit edilebilir.
Hipertiroidizm:
T4 ve T3 seviyesinin normal olmasına karşın düşük tirotropin seviyesi ile karakterizedir.
Çeşitli nedenlerle kanda tiroid hormonunun artmasına tirotoksikoz; tiroid bezinin normalden çok çalışarak aşırı miktarda tiroid hormonu üretmesine ise hipertiroidi denilir.
halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı, nabız yüksekliği, pörtlek göz, iștah artıșı, kilo kaybı, nefes darlığı, terleme, diyare, kadınlarda menstürel kanamanın vtgv azalması, sıcağa toleransın azalması
Hashimoto Tiroiditi
Tiroid bezinde genișleme ile bașlar hipoitiroidi ile sonuçlanır. Genellikle asemptomatiktir.
Guatr
Non-toksik difüz guatrın en sık nedeni iyot eksikliğidir. İyot eksikliği varlığında yeterli tiroid hormonu sentezini sağlayabilmek için tiroid bezinde kompansatuvar bir büyüme ortaya çıkmaktadır.