Çocuklarınız İçin Yemek Zamanı Taktikleri
20/11/2018Ebeveynler için 3 temel soru şunlardır: hangi besinler sunulacak, bu besinler ne zaman ve nerede tüketilecek.
Aktivite çocuğun iştahını artırmada yardımcı olduğundan, ana ve ara öğünlerden belli bir süre öncesine planlayın. Çocuklar rahatladıklarında daha iyi yerler.
Unutmayın, çocuklarınız sizi izleyerek öğrenirler. Çocuklarınızla birlikte yemek yiyin. Kendiniz de çeşitli besinleri tüketerek onlara örnek olun. Büyük kardeşler de aynı etkiyi sağlayabilirler. Yani sağlıklı yemeyi bir aile işi haline getirin. Birlikte yemek uygun sofra davranışlarını göstermek için iyi bir fırsattır.
Birlikte yiyemezseniz bile yanında olun. Küçük çocukların boğulma ihtimaline karşı yemek yerken yanlarında onları gözleyecek birisinin bulunması gereklidir. Boğulmakta olan birisi sizin uzaktan duyabileceğiniz biçimde herhangi bir ses çıkaramaz.
Çocuklarınızı yemek yerken oturmaya teşvik edin. Çocuklarınıza yemeklerine rahatça ulaşabilmeleri için bir destek verin. Ayakta dururken, yürürken veya uzanmış haldeyken yemek yemelerini engelleyin.
Çocuklarınızı yemekle değil sevgi ve ilgi ile ödüllendirin. Çocuğunuzu yemekle ödüllendirmek veya cezalandırmak yalnızca yemekle ilgili sağlıksız alışkanlıklar kazandırmaya neden olur.
Çocuklarınıza tıpkı büyük çocuklar veya yetişkinler gibi yemeklerini seçme özgürlüğü verin. Onların besin tercihlerine saygı gösterin ve bazı yiyecekleri reddetmelerine izin verin. Onları ‘’ hayır, teşekkür ederim demeye’’ teşvik edin.
‘’Yasaklanmış’’ yemek kavramından kaçının. Bu çocuklarınızın onları daha çok arzu etmesine neden olabilir. Her türlü yiyecek çocuğunuzun sağlık beslenme planının bir parçası olabilir.
Farklı renk ve yapıda yiyecekler sunun. Yemeklerinizi ilginç şekillerde kesin ve çekici olacak şekilde tabağa yerleştirin. Çocuklarda tıpkı sizin gibi çekici yemeklere yönelirler.
Çocuklar için çekici olan besinleri sunun. Bir çok küçük çocuk, düz ve sade besinleri tercih eder. Eğlenceli isimlere sahip olan yemekler örneğin canavar ezme patates (ezilmiş taze patates), çocukların yeni yemekleri denemelerine yardımcı olur. Çocuklar genelde parmaklarıyla yemeyi severler, o zaman onlara elleriyle tutup kemirebilecekleri çiğ sebzeler verin.
Çocuklarınızı kendi kendilerine servis yapmaya teşvik edin. Örneğin bardağa süt koymak veya bir servis tabağından kendi tabaklarına kaşıkla yemek almak gibi. Her ne kadar bu iş dağınıklığa sebep olsa da, çocuklarınızın özgüven kazanmaları için gereklidir.
Yemeği ve aile zamanını televizyon seyretmenin değil, yemek zamanının odağı haline getirin. Bu, yemeğin sosyal yönüne odaklanmada ve olumlu yeme alışkanlıkları kazandırmada iyi bir fırsattır.
Tatlılara odaklanmaktan sakının. Tatlıları ana yemek yapmaktan ve ödül olarak sunmaktan kaçının.
Mutfağınızı çocukların boyutlarına uygun mutfak aletleriyle donatın. Örneğin çocuklarınızın eliyle kavrayabileceği bardaklar, düz kısa saplı yemek araç gereçleri, dar ağızlı kaşıklar, kör ağızlı çatallar ve derin tabaklar.
Dünyanın hızlı akışına rağmen çocuklarınıza yemek için yeterli zamanı tanıyın. Unutmayın onlar kendi kendilerine beslenmek için yeterli beceriyi henüz kazanmamışlardır. Zaman baskısı onları strese sokar ve yemek zevkini yok eder.
Oyun çağı çocukları ve okul öncesi çocuklar oyun için yaşarlar. Yemek zamanında da aynı eğlence ve macera duygusunu aşılayın, yemekleri eğlenceli bir aile toplantısı haline getirin. Günün olaylarından bahsedin, arkadaşlıklarınızı paylaşın ve yemekten zevk alın. Bu yaklaşma çocuğun yemekle ilgili olumlu alışkanlıklar kazanmasında çok önemlidir.