Crohn Hastaları Nasıl Beslenmeli?
03/12/2019
Crohn Hastalığı nedir?
Ağızdan anüse kadar tüm gastrointestinal sistem kanalını tutabilen, nedeni tam olarak bilinmeyen, kronik inflamasyonla karakterize inflamutuar bağırsak hastalığıdır.
Klinik bulguları nelerdir?
- diyare
- karın ağrısı
- ateş
- kilo kaybı
- kanama
- fistül
- eklem deri ve göz bulguları
Crohn hastalığı olanlar beslenmesinde nelere dikkat etmeli?
- Bu bireyler diyareye yatkın olduğu için az yağlı beslenmelidir.
- Yoğun bir inflamasyona sahip oldukları için bol proteinli beslenmelidirler.
- Crohn hastalarında süt ve süt ürünlerine karşı intolerans, laktoz intoleransı gelişme olasılığı yüksektir. Aynı şekilde mayalı besinler de hastalığı tetikleyebilmektedir. Bu durumda bireye özgü eliminasyon diyeti ile uygun besinler diyete eklenip çıkarılmalıdır.
- Crohn hastalarında malabsorbsiyon, emilim bozuklukları, ileum tutulması, fistül oluşumu, gizli kanamalar sonucu vitamin mineral eksikliği sık görülür. Özellikle A, E, C, B1, B2, B6, folik asit, B12 vitamini eksiklikleri görülmektedir. Bu bireylerin diyetleri yeterli vitamin mineral içermeli fakat bu hastalara genelde damar yolu ya da dil altı tabletlerle vitamin mineral desteği sağlanır.
- Buğday, mısır, pirinç, turunçgiller genelde hastalığın semptomlarını artırmaktadır. Bu besinlerin tüketiminden sonra hastalığın seyri izlenmeli ve duruma göre diyete ekleme çıkarma yapılmalıdır.
- Alkol, acılı baharatlar, koyu çay, kahve, kızartma, kavurma, yağlı besinler, sıcak-soğuk besinlerin sakıncalı olduğu unutulmamalı ve dikkatli olunmalıdır.
- Katkı maddeleri, mono sodyum glutamat (MSG), bazı tatlandırıcılar içeren paketli ürünler de hastalığı tetiklediği için diyetten çıkarılmadır.