Menopoz Döneminde Beslenme

Menopoz Döneminde Beslenme

08/10/2021

Menopoz kadınların yaşamında önemli bir dönemdir. Yaşamın her döneminde olduğu gibi menopoz sonrası dönemde de yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığın koruması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi açısından önem taşımaktadır. 

Araştırmacılar, menopoz dönemindeki kadınlarda bazı özel besin ögeleri gereksinmesine işaret etmekle birlikte genelde sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve kalsiyumdan zengin; enerji, kafein ve yağdan fakir bir beslenmenin gerekliliğini kabul etmektedirler. Diyetin mineral ve vitamin içeriği de yeterli olmalıdır. 

Günlük olarak dört besin grubundaki besinler (“süt grubu”, “et grubu” -yumurta-kuru baklagiller, “taze meyve ve sebzeler grubu”, “ekmek ve tahıl grubu besinler”) bireyin gereksinmesine uygun miktarlarda tüketilmelidir. Yine aynı öğünlerde farklı besin grubundan farklı besinler seçilerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Böylece besin öğesi olan ve olmayan tüm öğelerin vücuda alınması sağlanmış olur. 

Besin öğesi olmayan fitokimyasalların (karote- noidler, flavonoidler, isoflavonoidler, polifenoller vb.) birçok kronik hastalıkların oluşumuna karşı koruyucu etkisinin olduğu bilinmektedir. Kuru baklagillerden özellikle soyada bulunan östrojen benzeri maddelerin (fi- toöstrojenler), osteoporoza karşı koruyucu etkisinin olduğu düşünülmektedir. Menopoz sonrası kadınlarda besin çeşitliliği sağlanarak aşırı yağ ve tuz tüketimi de azaltılmış olacaktır. 

Özetleyecek olursak:

  • Posa tüketimi arttırılmalıdır.
  • Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
  • Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir. 
  • Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.
  • Tuz tüketimi azaltılmalıdır.
  • Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme ve yaşam şekillerinin benimsenmesi ile kronik hastalıkların oluşumu önlenebilir ve yaşam kalitesi arttırılabilir.