Okul Çocuğu ve Ergenlerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Okul Çocuğu ve Ergenlerde Beslenme Nasıl Olmalı?

10/01/2022

Okul çocukluğu ve ergenlik dönemi çocukların anne ve babalarından ayrıldığı, bireysel ilişkilerinin ve kararlarının öne çıktığı bir dönemdir. Bu yaş gruplarında beslenmeyi değerlendirirken tüm sosyal çevre ve aile göz önünde bulundurulmalıdır. Bu dönemlerde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması erişkin dönemde tip 2 diyabet, obezite gibi sağlık sorunlarının azalmasını sağlamaktadır. Bu amaçla yaşa uygun kalori, protein, karbonhidrat ve yağ alımının sağlanmasına, trans yağdan, şeker ve tuz tüketiminden kaçınılmasına yiyeceklerin çeşitlendirilmesine, sebze, meyve ve yeterli su alımına özen gösterilmelidir. 

  • Ev dışı beslenmenin arttığı bu dönemde hazır ve paketlenmiş yiyeceklerden uzak durulmalı, hazır yiyeceklerdeki besin içeriklerinin değerlendirilmesi becerisi kazandırılmalıdır. 

Bu yaş grubunda beslenme davranışını etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar arkadaşların davranışları, besinlere ulaşılabilirlik, aile ortamı ve basın yayın kuruluşları olarak sayılabilir. Bu nedenle okul çocukluğu ve ergenlik döneminde sağlıklı beslenme davranışı kazandırmak sadece aile değil, okul ve sosyal çevre işbirliği ile gerçekleştirilebilir. 

  • TÜBER’e göre okul çağı çocuklarında en sık atlanılan öğün sabah kahvaltısıdır. Atlanma sebepleri arasında kendilerini aç hissetmemeleri, geç kalkmaları, sabah yemekten hoşlanmamaları, uygun yiyecek bulunmaması, aile yanında kalınmaması, zamanlarının olmaması, zayıflamak istemeleri, ekonomik nedenler yer almaktadır. Ayrıca gece atıştırmaları olanların sabah aç olmaması bir diğer kahvaltı öğünü atlama nedeni olabilir. 
  • Ergenlik döneminin bir özelliği olarak yeni olanı deneme ve risk alma dürtüleri göz önüne alınarak yeni tatlar, yeni sunum şekilleri ile beslenme modelleri oluşturulması önerilebilir.