Osteoporoz: Risk Taşıyor Musunuz?

Osteoporoz: Risk Taşıyor Musunuz?

27/11/2018

Kemik kaybı yaşlanmanın doğal bir kısmıdır. Osteoporoz 70 yaş üzerindeki birçok bireyde görülmektedir. Aslında, menopoza giren kadınların üçte birinde osteoporoz gelişmektedir.

Riskleriniz nelerdir? Size uyanı işaretleyin.

  1. Kadın mısınız?
  2. Kafkas ya da Asya’lı mısınız?
  3. Zayıf mısınız? Veya küçük bir vücut yapısıyla, küçük kemiklere sahip misiniz?
  4. Yeterli fiziksel aktivite yapıyor musunuz?
  5. Yaşınız 55 üzeri mi?
  6. Ailenizde osteoporoz var mı?
  7. Kalsiyumdan zengin bir diyet tüketiyor musunuz?
  8. Sigara içiyor musunuz?
  9. Alkollü içecekleri tüketiyor musunuz?

 

Şimdi bakalım, kemik sağlığınız nasıl?

 

  • Cinsiyet. Eğer kadınsanız, erkeklerden 4 kat fazla osteoporoz gelişir. Bunun 3 nedeni vardır.
  1. Kadınların çoğunda başlangıç kemik kitlesi daha düşüktür ve kemik kitlelerini yaşlanmayla daha hızlı kaybederler.
  2. Genç kadınlarda, östrojen hormonu kemiklerde kalsiyum depolanmasına yardımcıdır. Fakat östrojen düzeyi menopoz ile birlikte düşer ve kemikleri daha uzun süre koruyamaz. Genellikle 50 yaş civarında başlayan menopozun ilk 5 yılı içinde kemik kaybı en hızlıdır.
  3. 13-19 yaş arasında kadınlar, erkeklerden çok daha az kalsiyumdan zengin besinleri tüketmektedirler.

 

  •   Irk.  Kafkasyalılar ve Asyalılar daha küçük kemik yapısına sahiptir ve daha büyük bir risk taşırlar. Afrikalılar ve Amerikalılar da osteoporoz gelişir, fakat risk daha düşüktür. Kemiklerin yoğunluğu genellikle daha fazladır ve kuvvetlidir.

 

  • Düşük vücut ağırlığı veya vücut yapısı. Zayıfsanız, normal ağırlıklı insanlardan daha düşük kemik kitlesine sahipsinizdir. Kemik sağlığınız için vücut ağırlığınızı, olması gereken ağırlıkta tutmanız yararlı olacaktır.

                    Yeme bozukluğu olan ve çok şiddetli egzersiz yapan kadınlarda menstrüasyon sonlandığından dolayı risk artmaktadır. Hormon düzeyindeki hızlı değişiklikler, kemik kaybını hızlandırabilir. Yeme bozukluğu olan kadınlar ise kalsiyumdan zengin besinleri yeterli miktarda tüketmeyebilirler.

 

  • Fiziksel aktivite. Uzun süre yetersiz aktivite yapmak, kemikleri zayıflatır. Diğer taraftan; yürüyüş, dayanıklılık antrenmanı ve dans gibi dayanıklılık aktiviteleri, kemiklerimizde kalsiyum depolanmasını başlatır. Bu faaliyetler kemikleri güçlendirir ve yoğunluğu arttırır.
  • Yaş. Kemik dinamiktir. 30-35 yaşa kadar, kemik dokusu kaybolmadan yenilenir. Bundan sonra ise, yenilenmeden kaybolur. İnsanlar her yıl kemik yoğunluğunun %1’ini kaybedebilir. Fakat bu kişisel farklılıklar gösterir. Kadınlarda, menopozla birlikte hızlı bir kemik kayıp süresi başlar.
  • Aile hikayesi. Osteoporozda, ailesel yatkınlık vardır. Sadece kemik hastalığına genetik eğilimi olan bireylerde osteoporoz görülmez. Ailelerin benzer bir yaşam tarzı olduğundan risk gelişebilir.
  • Sigara. Her iki cinsiyet içinde sigara kemik kaybının artmasında bir faktördür. Sigara içen kadınlarda kan östrojen düzeyi düşer. Bu da kemik kaybının bir nedenidir. Sigara içiyorsanız, bırakmak için kemik kaybının olması iyi bir neden olabilir.
  • Kalsiyum alımı. Kalsiyum yaşam boyu kemikleri onaran bir mineraldir. 30-35 yaştan önce düzenli kalsiyum alırsanız, kemik kitleniz belli bir yoğunluğa kadar çıkar. Düşük kalsiyum alımı zayıf kemik yapısına neden olur. 35 yaştan sonra, yetersiz kalsiyum içeren bir diyetle beslenen yetişkinlerde kemik kaybı hızlanabilir.
  • Alkollü içecekler. Alkollü içecekler zayıf kemik yapısıyla bağlantılıdır. Fakat nedenleri açık değildir. Sürekli alkol alan kişiler, aynı zamanda yetersiz de beslenmektedirler.