Sağlıklı Bir Vücut İçin D Vitamininin Önemi

Sağlıklı Bir Vücut İçin D Vitamininin Önemi

02/01/2019

Hormon ya da vitamin mi olduğu sıkça tartışılan ancak bizler tarafından yağda eriyen bir vitamin olarak kabul edilen D vitamini, işlevleri gerekçesiyle de hormon gibi görev üstlenmektedir.  Rutin kan tahlillerinde ihmal ettiğimiz ancak mutlaka takibi yapılması gereken bir vitamindir ve vücudumuz için varlığı oldukça önemlidir.

D vitamini eksikliği dünya genelinde sıkça rastlanılan bir sorun haline gelmiştir. Özellikle yeterli güneş ışığı alamayan ülkelerde, kış aylarında ve koyu renkli tene sahip insanlarda daha çok görülmektedir. Kanda 20 ng/ml altı eksiklik olarak kabul edilmektedir.  Çalışmalar ülkemizde de her 10 kişiden 7’sinde vitamin D eksikliği olduğunu gösteriyor. 

 

Peki D vitamini eksikliğinde vücudumuzda neler görülüyor? 

Yapılan çalışmalar D vitamini eksikliğinin bir çok hastalığa sebep olabileceğini göstermektedir.   Yeterli miktarda D vitamini almamak; yaş ilerledikçe kemik dokusunda büyük kayıplara (osteoporoz) neden olabilir ve kemiklerde yumuşama (osteomalasia) artabilir. Önemli düzeyde D vitamini yetersizliği oluşan çocuklarda raşitizm ve kemik gelişiminde bozukluklar görülebilir. Kemik ve kas ağrıları, halsizlik, şizofreni ve depresyon görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve buna bağlı olarak hastalıkların görülme riski artabilir. Meme ve prostat kanseri gibi bazı kanser türleri D vitamini eksikliğinde daha yaygın görülmektedir. Kronik hastalıklara karşı koruyucu olan bu vitaminin eksikliğinde; diyabet( şeker)  ve kalp-damar hastalıkları görülme sıklığı artmaktadır. 

 

Aşırı miktarda D vitamini tüketiminin vücuda etkileri nelerdir?

Vücudunuzda depolandığı için, çok fazla miktarda D vitamini alımı toksik etki gösterebilir ve ayrıca organizmanızda böbrek taşları ve hasarı, kas ve kemiklerde zayıflık, aşırı kanama gibi sorunlara neden olabilir. D vitamini için toksik doza (aşırı doz) besinlerle veya güneşle ulaşmak mümkün değildir. Bu düzeye suplemanlar (vitamin tableti ) yoluyla ulaşılabilmektedir. Bunun için unutulmamalıdır ki;  hekim kontrolü olmadan D vitamini takviyesi alınmamalıdır.

 

D vitamini ihtiyacımızı nasıl karşılayabiliriz?

Doğal olarak D vitamini bulunan besinler; peynir, tereyağı, yumurta, somon, tuna ve sardalya gibi yağlı balıklardır. Ancak bu besinler ile günlük D vitamini ihtiyacımızı karşılamamız mümkün değildir.

D vitamini güneş ışığı vitamini olarak bilinmektedir.  Güneş ışığı veya ultraviyole ışık ile deride sentez edilen tek vitamindir. Yeterli miktarda D vitamini üretimi için haftada 2-3 kere ellerinizi ve yüzünüzü 20-30 dakika güneşlendirerek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.