Yetersiz Uyku Vücut Ağırlığı Üzerinde Etkili mi?

Yetersiz Uyku Vücut Ağırlığı Üzerinde Etkili mi?

29/07/2020

Değişen yaşam koşulları, uzun süren çalışma saatleri, iş-okul stresi derken son yıllarda pek çok insanın uyku süresinin azaldığını gösteren çalışmalar mevcut. Peki bu azalan uyku saatleri ile artan obezitenin arasında bir ilişki olabilir mi? 


Yetersiz uyku süresi ,açlık ve tokluk hormonlarının ve enerji harcamasının değişmesine neden olabilmektedir. Yetersiz uyku, tokluk hormonu leptinde azalışa, açlık hormonu ghrelinde ise artışa neden olur.
Ghrelin hormonu açlık hissini arttırır ve yeme davranışında değişikliğe sebep olur. Leptin hormonu tokluk sinyalinin oluşumuyla ilgilidir ve bu tokluk sinyali oluşamadığında aşırı yemeye bağlı obezite ortaya çıkar.


Pittsburg uyku kalitesi indeksi ile yapılan bir çalışmada, uyku kalitesi kötü olan bireylerin genel olarak obez birey olduğu ve vücut yağ kütlesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Gece geç vakitlerde uyuyan bireylerin yemek yemek için daha çok vakitleri olmakta özellikle gece atıştırmaları yüksek yağ ve karbonhidrat içerdiği için kilo alımı kaçınılmazdır.


Kronik yetersiz uykunun enerji harcamasının azalmasına bu nedenle de kilo alımına neden olur.
Sağlıklı yetişkin bireylerde yapılan uyku kısıtlaması (4-5 saat /gece) çalışmalarında glikoz tolerasında azalma, insülin direncinde artma gözlenmiştir. Bu sonuçlar doğrudan tip 2 diyabet ile ilişkilendirilmektedir. (Tip 2 diyabet obeziteye, obezite tip 2 diyabete neden olmaktadır)


Yetersiz uyku inflamasyona, CRP düzeylerinin yükselmesine neden olur. Bu inflamasyon pek çok hastalığa neden olmaktadır.


Özetle, yeterli ve kaliteli bir uyku ile kilo almanın önüne geçebilirsiniz.